Zweefvliegopleiding

De vliegopleiding

De zweefvliegopleiding bestaat uit twee delen, de Elementaire Vliegopleiding (EVO) en de Voortgezette Vliegopleiding (VVO).

Elementaire Vliegopleiding (EVO)

EVO staat voor “Elementaire Vliegopleiding”. Dit is de basisopleiding tot aan jouw eerste solovlucht. Je leert, met een instructeur achterin, hoe je een zweefvliegtuig bestuurt, van start tot landing.

Hoe lang de EVO-opleiding duurt, varieert van persoon tot persoon. Factoren als ervaring, leeftijd en regelmatig vliegen spelen een rol. Een hulpmiddel waarmee wij binnen onze club de EVO-opleiding versnellen, is het gebruik van zweefvliegsimulator. In deze simulator kunnen leerlingen oefenen met manoeuvres die ze in de praktijk ook moeten uitvoeren. Hierdoor wordt het uiteindelijk makkelijker om de oefeningen goed uit te voeren in een echt zweefvliegtuig.

Het belangrijkst blijft natuurlijk het frequent vliegen om het vliegen zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Wij raden aan minimaal 1 weekenddag te reserveren voor het zweefvliegen om zo genoeg te kunnen vliegen.

De EVO sluit je af met je allereerste solovlucht. Je bent dan zelf in staat een keurige vlucht te maken met een zweefvliegtuig. Dit doe je voorlopig nog wel onder toezicht van de DDI (dienstdoend instructeur).

Voortgezette Vliegopleiding 1 (VVO 1)

 Als kersverse solist ga je na de EVO verder met de VVO, de Voortgezette Vliegopleiding. Dit is de volgende stap richting het SPL-brevet (Sailplane Pilot Licence). Hier horen nieuwe oefeningen bij die je doet onder begeleiding van een instructeur. Deze mag je vervolgens solo oefenen en laten aftekenen. Als alle oefeningen zijn gedaan en goedgekeurd, is het tijd het examen aan te vragen voor je SPL-brevet. 

Om je SPL-brevet te halen moet je ook nog een aantal theorie-examens halen. In de wintermaanden worden hiervoor lessen gegeven door instructeurs. Het begrijpen en beheersen van de theorie is onmisbaar om een volwaardige zweefvlieger te worden. Meer over die theorie vind je hier.

Voortgezette vliegopleiding 2 (VVO-2)

Als je het SPL-brevet hebt gehaald, mag je in heel Europa zelfstandig vliegen. Er is immers meer dan alleen het vliegveld van je eigen club. Er zijn verschillende manieren waarop je je vaardigheden kunt uitbreiden. Zo kun je ervaring op doen in het overlandvliegen (afstandsvliegen), meedoen aan wedstrijden, in de bergen vliegen of zelfs aerobaticscursus (kunstvliegen) volgen.

Kortom, als je het SPL-brevet hebt, ben je nog lang niet uitgeleerd.